Afdrukken

Films 50 jaar VIOD

Films 50 jaar VIOD heren/jongens en 25 jaar vrouwen/meisjes

De klap op de vuurpijl is misschien wel de première van twee documentaires over de geschiedenis van het jeugd- en seniorenvoetbal van VIOD. Vanaf 1998 zijn bijna alle hoogte- en dieptepunten (kampioenschappen, degradaties, bekersuccessen, OFK, Dantumadiel Cup enz.) van de beide vlaggenschepen op film vastgelegd. Naast dat alle huidige VIOD teams zendtijd krijgen, zullen ook unieke filmbeelden uit het verleden niet ontbreken. Zo zijn er beelden van bijvoorbeeld de opening van het sportpark ‘Treffers Heech’ in 1975, de nog jeugdige Jouke F. Dantuma als straatvoetballer en later als profvoetballer tegen o.a. het grote Ajax uit de jaren tachtig o.l.v. Louis van Gaal met sterren als de gebroeders Frank en Ronald de Boer, Frank Rijkaard en Edwin van der Sar. Het kampioenschap van VIOD D1 in 1981 met Albert en Henk Jaap Bakker, VIOD 1 – oud-Cambuur(1983), Oud-VIOD 1 tegen oud-VIOD A1 (1990) herinneren aan lang vervlogen tijden. Zelfs het allergrootste succes bij de jeugd (jongens), het winnen van de Friesland Cup door de D. pupillen in 1993, is op film vastgelegd en dat geldt ook voor de finale KNVB kerstzaalvoetbaltoernooi te Franeker in 1994, kampioenschappen van VIOD 2, verbouw kantine en nog veel meer.

Het succes van het vrouwen- en meisjesvoetbal van de afgelopen jaren komt natuurlijk uitvoerig terug in de film over 25 jaar vrouwenvoetbal. Maar gelukkig heeft Geert Dantuma en Jouke Dantuma de beginjaren van het damesvoetbal- en meisjesvoetbal ook op film vastgelegd. De kampioenschappen van toen ontbreken zeker niet en dat geldt ook voor uniek materiaal van het zaalvoetballen in Franeker uit het begin van het nieuwe millennium. In beide documentaires komen VIOD prominenten natuurlijk ruimschoots aan het woord en zal een item over het VIOD Elftal van de (halve)eeuw voor zowel de heren als vrouwen zeker stof tot discussie doen opwaaien. Van sommige spelers bestaat er bijzonder filmmateriaal uit hun jeugdjaren.

Wel is de maker van de film, Jouke H. Dantuma nog steeds op zoek naar filmmateriaal. Vele ouders zullen ongetwijfeld hun kinderen bij de eerste schreden op het voetbalveld op film hebben vastgelegd. Wellicht zijn er wedstrijden van VIOD door amateurfilmers van andere verenigingen gefilmd of kunt u tips verstrekken over personen waarvan u zich herinnert dat deze met een filmcamera op het sportveld verscheen. Daarnaast ontbreken er (nog) filmbeelden van wandelclub VIOS en kampioenschappen van VIOD 3 en 4. Ook filmmateriaal over niet-voetbalactiviteiten, zoals teamuitjes, feestavonden en playbackshows zijn van harte welkom. In één van die playbackshows trad het toenmalige bestuur op als de Chippendales. Wie heeft dit ooit gefilmd?