Afdrukken

Teamuitje in vooruitzicht leidt tot geweldig voetbal van de JO19-1 op Dokkumer speelveld

Nadat de rugnummers verdeeld zijn, de opstelling besproken is en de veters gestrikt zijn, maakt coach Gerard één ding duidelijk: vandaag is het erop of eronder, alles of niets of zoals hij het zelf graag zegt: 'winnen of staken'. Deze inmiddels befaamde woorden gaan vooraf aan de spectaculaire wedstrijd tussen VV VIOD JO19 en VV Dokkum JO19. Vanavond is het teamuitje, en dan willen de Driezummers toch zeker wel wat te vieren hebben.

Viod bal

Meteen nadat het fluitsignaal op het voetbalveld in Dokkum klinkt ontvangt Jelmer de bal die vervolgens een diepe steekpass op spits Renze geeft. Renze komt voor de goal en plaatst de bal koelbloedig voorbij de keeper. Al na één minuut ligt de bal weer terug op de middenstip, ditmaal begint VV Dokkum met balbezit. Lang blijf de tegenstander echter niet aan de bal: VIOD ruikt bloed en na een onderschepping krijgt Renze wederom de bal aangespeeld. Na een aantal trucjes à la de gebroeders Visser weet Renze de bal voor te krijgen en Thymen maakt de aanval af. In de zevende minuut staat het 0-2.

Gedurende twintig minuten blijft VIOD het spel domineren, maar een derde goal blijft uit. Uiteindelijk ziet verdedigende middenvelder Roy in de 31e minuut een gat in de verdediging en speelt een lange bal op Jelmer. Jelmer weet de bal bij Renze te brengen die wederom weet te scoren. De 0-3 is een feit. In de veertigste minuut creëert Dokkum echter een scoringskans waardoor keeper Jos in actie moet komen. Hij weet de bal echter niet te stoppen en VIOD heeft het eerste tegendoelpunt te pakken. De jongens van VIOD herpakken zich in de 42e minuut: na een goede onderschepping geeft Jelmer een geweldige bal op Renze die perfect afmaakt. Renze heeft zijn hattrick te pakken en VIOD gaat met 1-4 de rust in.

De tweede helft komt minder snel op gang. Dokkum weet in de 53e minuut als eerste een scoringskans te creëren maar na een goed schot op de paal weet Lup de bal naar de helft van de tegenstander te schieten. VIOD neemt weer het initiatief: net ingebrachte wissel Sjoerd knalt de bal naar voren over de defensie van Dokkum. Renze neemt aan en doet nu niet zozeer denken aan zijn broers maar aan een andere aanvaller van VIOD: à la Pieter Ele 'Skrale' Kuitert stift Renze de bal over de kansloze keeper. In de 56e minuut komt VIOD op vier punten voorsprong. Meteen na de vierde goal let VIOD echter niet op. Jos weet het eerste schot af te weren maar moet er bij de rebound toch aan geloven: het staat 2-5.

Na enige tijd geen kansen te creëren weet Sjoerd na een lange bal van Rido naar Renze te passen, die dit keer niet voor eigen glorie gaat maar de bal naar Jelmer speelt. Jelmer maakt netjes af en haalt in de 69e minuut eindelijk zijn felbegeerde goal binnen. In de 78e minuut weet Jelmer weer gevaarlijk dichtbij de goal te komen en passt de bal af. Een niet nader te noemen middenvelder van VIOD weet de - zoals onze verslaggever ter plekke erover dacht - 100% scoringskans echter niet te benutten. In de tachtigste minuut geeft Jelmer een bal op Renze die een voorzet geeft op Sjoerd. Hij maakt af en de stand is 2-7.

Meteen na deze goal maakt aanvoerder Jelmer aanstalten om het veld te verlaten. Reden is dat hij even een shagje wil roken. Gerard geeft gehoor aan dit verzoek omdat Jelmer een goede wedstrijd gespeeld heeft en wissel Anne Jan mag zich nog even uitleven als aanvallende middenvelder. Twee minuten later wordt Renze onder luid applaus van zowel vriend als vijand tevens gewisseld. De wissels lijken echter niet goed uit te pakken: menig verdediger zit met zijn hoofd al bij het teamuitje van vanavond waardoor Dokkom er nog in slaagt de schande enigszins te verminderen door in de 86e minuut een derde goal te maken. VIOD gaat echter nog gewoon met drie punten naar huis. Renze Visser wordt met zijn vier goals en drie assisten tot 'Man of the Match' uitgeroepen. Eenmaal terug in de kleedkamers wordt al niet veel meer over de wedstrijd gepraat: plannen om vanavond de winst te vieren hebben nu de prioriteit